OREOTÅRTA

Hejhopp! Det här med torsdagar och chokladiga tårtor verkar ju vara min grej för här får ni ännu ett recept på en chokladbomb! Denna gång är det en chokladtårta fylld med chokladgrädde, oreos, hallonmousse, hallon så är den täckt med marängsmörkräm, marängsmörkräm med oreos, chokladdrips & ännu mer oreos! 

Haha, jag har insett nu när jag skrivit dessa två inlägg med tårtor till er att det här med att hålla det simpelt kanske inte riktigt är min grej ;) Nåja, nu till recepten! 

Jag kör samma bottnar som på förra tårtan. Inspirationen till dessa kommer från detta recept & hennes fantastiska blogg, men jag har lagt till nån enstaka grej så det här är mitt recept på fantastiska (mastiga!) chokladbottnar: 
 
CHOKLADBOTTNAR: 
3 gram vaniljsocker (1 tsk)
180 g mjöl (3 dl)
300 g socker (3,33 dl)
85 g kakao (2,13 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
5 g bakpulver (1 tsk) 
55,8 g rapsolja (60 ml)
180 g mjölk, rumsvarm (180 ml)
80 g vatten, varmt (ca 1 dl)
80 g varmt kaffe (ca 1dl)
2 stora ägg
 
GÖR SÅHÄR: 
1.
Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och klä in 2 formar med bakplåtspapper (jag kör både botten och runt på kanterna) à 18cm.
2. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop olja, mjölk och ägg i en skål, blanda i det tillsammans med dom torra ingredienserna. Blana sen i kaffet och vattnet, lite i taget och rör om.
3. Fördela smeten i formarna och grädda i cirka 20-30 minuter. Bottnarna ska vara torra i mitten. Låt de svalna på galler. Skär av toppen på bottnarna så de blir raka.
 
 
 
På första lagret hade jag beställt en chokladkondenserad mjölk (se bild här nedanför!) från matsmart som jag vispade upp tillsammans med grädde och strödde sedan krossade oreo ovanpå. 
 
KONDENSERAD CHOKLADMJÖLK-GRÄDDE:
1/2-1 burk choklad kondenserad mjölk (beror på hur stor tårta du gör, för mig räckte en halv!)
1-2dl grädde (här beror det också på helt hur mycket chokladsmak du vill ha)
4-5 Oreokakor
 
GÖR SÅHÄR:
 1. Lägg den kondeserade mjölken och den ovispade grädden i en bunke och vispa tills det blir fast. Vill du att det ska smaka mer så klicka ut små chokladkluttar på själva lagret och dra med en kniv så det blandas ut lite lätt. 
2. Bryt/hacka oreokakor och strö på, lägg på en andra tårtbotten. 

Det går säkert också att vispa grädden först och sedan blanda i chokladmjölken, det är lite lättare att kontollera smaken på det sättet. 
 
På andra lagret hade jag hallonmousse och så la jag på ett par extra hallon just för att få lite mer konstistens och lite extra hallonsmak på vissa tuggor. 
 
HALLONMOUSSE:
Recept härifrån
 125 g frysta hallon
1 gelatinblad
1 äggula
0,25 dl socker
2,5 dl vispgrädde
nypa bakpulver

GÖR SÅHÄR:
1. Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Låt koka upp i kastrull.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna helt!
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen lite i taget. 
5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon och äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar.
7. Spritsa eller bred mousse på tårtbottnar.
8. Lägg på ett par tinade/färska hallon och lägg sedan på den tredje botten. 

 

Jag täckte min tårta med helt vanlig marängsmörkräm, kom ihåg att ha tålamod när det gäller vispandet och ha i lite smör i taget. Jag vet att det är skittråkigt, men det är värt det!


MARÄNGSMÖRKRÄM:
Inspiration härifrån
4 st stora äggvitor
2,33 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt smör

GÖR SÅHÄR:
1. Ha i äggvitorna och sockret i en skål som tål värme och värm på det över ett vattenbad i en kastrull, vispa hela tiden lite lätt med en handvisp tills den blir ungefär 65 grader. 
2. Ta bort skålen från värmen och placera den antingen i en köksassisten med en visp eller använd en elvisp och vispa tills blandingen är vit och fluffig. Du kan känna utanpå skålen så att den svalnat, ha tålamod, det tar ett par minuter! Den ska se ut som maräng helt enkelt. 
3. Tillsätt nu det rumsvarma smöret, lite i taget. Tänk dig bitar lika stora som en tärning och räkna till 15 mellan varje bit, då vet du säkert att det blandats in. 
4. När allt smör är tillsatt så vispa ett par minuter till, nu kan det se ut som att den är påväg och skära sig men oftast är det ingen fara, ha is i magen och forsätt vispa. 

Skulle det vara så att den skurit sig så finns det massa sätt och rädda upp den, googla bara! =) 

 

CHOKLADGANACHE: (the "drips") 
80 g mörk choklad (70%) 
20g ljus choklad 
1 dl grädde  

GÖR SÅHÄR: 
1. Smält försiktigt chokladen tillsammans med grädden i en kastrull, det får inte koka! Låt svalna.
2. Jag häller det sedan i en sån här och droppar över en välkyld tårta med smörkräm. Gissat att det även går att göra med en sked eller bara att hälla, prova er fram vad som känns lättast för just er! =) 

 

Jag hade lite marängsmörkräm kvar så jag valde att blanda i oreo och garnera med den. Skulle eran ta slut så är det bara att göra en oreofrosting, finns massa bra recept där ute på olika bloggar, googla och hitta eran favorit!

 

OREO-MARÄNGSMÖRKRÄM:
2-3dl marängsmörkrän
6-8st krossade oreokex. 

GÖR SÅHÄR:
1.
Lägg oreokexen i ett matberedare och mixa till det är fina smulor.
2. Blanda smulorna tillsammans med marängsmörkrämen. 
3. Lägg krämen i en spritspåse med valfri tyll och spritsa valfritt mönster på tårtan.

 

Sedan garnerar du helt som du känner för, jag valde att ha krossade oreokex längst ner på tårtan samt att jag hade lite hallonmousse kvar som jag strök längs sidan på tårtan. Plus att jag krossade oreos och la uppepå. 
Har jag glömt något eller ni funderar över något så hojta till bara så löser vi det =) 
LYCKA TILL! 

 

 
 

Psst, ni hittar mig & mina recept numera på  hannasgofika.blogg.se
Visa fler inlägg